Recycling

Återvinning är på modet just nu, t.o.m. så stort så det visst är årets julklapp.
Att återvinna har många fördelar: Du spar pengar genom att använda det du redan har för att sedan göra om det till något nytt, men det här argumentet säljer nog inte så bra i dagens Sverige, då vi har så gott om pengar och kan köpa nytt det mesta vi vill ha.

Däremot har det en annan stor betydelse: vårt välbefinnande. Att skapa något med sina händer, ger en inre tillfredsställelse. Dessutom är det finmotoriska arbetet bra för lilla hjärnan. Det är i alla fall det syster Sjukgymnast brukar säga när hon skall förklara varför alla borde göra något med sina händer: ”…lilla hjärnan!” Även om vi andra nog inte förstår sambandet mellan ”lilla hjärnan och handen”, så tror vi systern och fortsätter handarbeta.

Här växer en ny Stjärna fram. Den broderas på gamla militärfiltar, så när jag får hem dem får de ligga utomhus ett bra tag för att vädra ut mallukten. Garnerna är köpta på Tradera och i secondhand butiker, så inget är nyproducerat.
Broderiet är både bundet och fritt: jag ritar noga upp broderiet, men garnerna väljs utifrån hur det det blir när jag börjar.
Ett extra plus är att jag får sälja alla mina Stjärnor, förutom de Stjärnor jag gett som gåva.

Toamattan hade slitits ut, så jag rev upp ett gammalt lakan jag aldrig använt och virkade en ny matta. Hade kanske inte valt rosa om jag kunnat välja, men nu tycker jag den rosa mattan är riktigt läcker.

Idag hade jag min kurs i svenska och det är så roligt att träffa en helt ny grupp elever. Jag tänkte i bilen hem att det här är också en form av ”återvinning”: jag återvinner mitt yrkeskunnande som lärare till något nytt. Under mina 30 år på gymnasiet tänkte jag aldrig på ”yrkesskicklighet”, eller att jag skulle kunna använda den till andra elevgrupper. Förra året då jag undervisade tolvåringar, slog det mig att det är just lärarskickligheten som är grunden. Har man det, kan man använda den till tolvåringar, liksom vuxna doktorander.
För mig är det här jättebra; då jag måste träna min engelska och det är också bra för ”hjärnan”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *