Tid för hundträning

Livet på Utsikten är nu förändrat då jag lämnat rektorsjobbet i byn och inte letar jobb så där aktivt nå mer, men det gick bara någon dag innan jag fick erbjudande om nytt jobb: undervisa i svenska på IRF här i stan.
Har träffat eleverna igår och det här blir något helt nytt: vuxna elever och jag måste till en del i alla fall undervisa på engelska. Ämnet Svenska finns inte i min lärarlegitimation, men som gammal ”språkpolis” ligger svenskan mig varmt om hjärtat.
Jag har nu mycket mer tid över till sådant jag vill göra och de två ”vill-göra” är hantverk och hundträning + naturligtvis min egen ryggträning på gymmet och simhallen.
Jag kommer skriva om hundträningen här på bloggen och om hantverket på Instagram, men jag börjar med att lägga ut en lite äcklig bild här i bloggen…

…skinnberedningen; eller egentligen renskrapandet!
Det är verkligen lite osmakligt när fett- och köttslamsorna lossnar från fällen, men samtidigt så intressant att få följa arbetet fram till färdig fäll. Den här fällen fick jag gratis från Fårföreningen i Kuttainen, så den får bli lite av läromästare.

Hundträningen fokuserar nu på Doftprovet och då att få till stabila markeringar. Att hitta dofter är sällan problem för hunden, men att kunna markera säkert – det är en utmaning. Jag har slarvat med inlärning av detta, så nu får vi backa till frysmarkering. Idag var kriteriet 2 sekunder och då att båda stannar vid nosmarkering och inte erbjuder annat: Sampo väljer liggmarkering och Love tass dito. Båda två sätten är helt okey, men är svårare att tolka om doftkällan ligger högt upp exempelvis.

Förutom själva klicket för rätt beteende, jobbar jag nu med att belöna i position; dvs belöna nära doftkällan.

Vi avslutade med 3 kartonger och här ser man att Sampo är på väg att lägga sig: inget fel, men vi skall fokusera på nosmarkering. Här är klickern suverän, då det går att förstärka direkt när nosen fryser mot doftkällan.

Imorgon kväll har vi träning på ridhuset. Det blir ett sent pass (avslutas 22.00) men eftersom jag är ledig, har jag inga krav på att stiga upp sex – och kan alltså välja även sena träningspass.
Har ännu inte bestämt vad vi skall träna då, men gissar att det blir flytnivå på grundfärdigheter. Att kunna prestera i ny miljö med andra hundar, är en utmaning i sig själv och kräver inga större träningsutmaningar i form av nya moment.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *