Stress; så dra i handbromsen

För ett par år sedan var jag sjukskriven för stress (även om jag inte då visste att det var stress) så jag känner nu igen signalerna hos mig själv…
…och förstår att nu är det dags att dra i handbromsen!
Stress är ett vitt begrepp, men kan enkelt förklaras med ”inre, eller yttre, förväntningar som inte du kan styra över”. Fast egentligen är det inte sant att du inte kan styra över förväntningarna, för det kan du – om du vågar ”dra i handbromsen”. Alltså säga NEJ.
Kroppen signalerar också på olika sätt att nu är förväntningarna större än vad som är bra, så det gäller att vara uppmärksam på signalerna.
Precis lika uppmärksam som min stilige tupp Petter.

Så nu stannar jag upp och bara är; som Sampo och Sigge. Jag hade tänkt åka ner till Uppsala om en vecka och även om den resan hade varit rolig, så är den inställd. Känns så bra, när jag väl sagt Nej till allt det inneburit. Många tänker att ”man skall absolut hålla vid sina planeringar och inte ställa in något om man inte är närapå dödligt sjuk.”
Har man den inställningen, styrs man av andras förväntningar och inte av sitt eget mående och det är ingen hållbar attityd.

Stress kan bemötas på flera olika sätt: alkohol, mat eller tabletter och inget av dem är att rekommendera. Alla metoder fungerar på kort sikt, men det fungerar inte i längden att döva alla känslor, utan vi måste våga möta oss själva.
Att dra i handbromsen betyder inte att lägga sig ner och bara vila, åtminstone inte för mig. För mig innebär det att jag tackar nej till allt som inte är absolut nödvändigt och hellre gör sådant som är helt utan krav och förväntningar.
Som att exempelvis lyssna på ljudböcker…

…vara hos kaninerna,

…eller brodera lite.

Nu är jag ledig ända till nästa fredag och kan både hinna ikapp och ladda positiv energi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *