Träningsplanering

Det tål att upprepas: att undervisa elever och träna hundar, har många likheter och en sådan är att aktiviteten måste vara välplanerad. Om jag går in i klassrummet för att möta 25 mellanstadielever – utan att veta vad vi skall göra; då blir det inte bra…
…för att uttrycka mig försiktigt.
Samma sak om jag går ut på gården för att träna två hundar – utan träningsplanering; det slutar med frustration och mer negativ inlärning. Alltså en känsla av att träna är inte kul.

Jag vill att mina elever skall lämna klassrummet med en känsla av att det är (ganska) kul att gå i skolan och hundarna hoppas jag tänker: ”Var det redan slut.?!”

Hundarnas träningsplanering ser ut så här:
Grovplanering som innehåller en planering utifrån Mål. För mina hundar är Startklass första delmål och slutmål är Elit.
I pärmen finns Momentplanering för varje GF, eftersom det är på den nivån vi nu är och sedan Översikt där jag kan se hur långt vi kommit i träningen.
Den sista delen är dagens Träningpass där jag skriver vad vi skall träna och vad jag skall tänka på speciellt. Den kan jämföras med elevernas lektionsplanering.

Det här upplägget: oavsett om jag är i klassrummet, eller på träningsplan, har tagit tid att få till, men underlättar så enormt mycket i vardagen:
När jag skall starta träningen, kan jag titta i planeringen vad vi skall träna och efter utvärderingen, så kan jag lämna träningen.

Ett av momenten idag var Gå vid sidan och det gör vi mot spegeln…

…som en av hönorna blev väldigt fascinerad av. Hon iakttog sin egen spegelbild, utan att förstå vem ”den andra hönan” var.
När träningspasset var klar, gick Love fram till henne; kanske för att fråga:
”Vad gör du.?!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *