Frivillighet

Tisdag är vår lydnadsdag, vilket innebär att det är tisdag som vi tränar lydnad. Jag måste ha bestämda dagar för hundträning och simning, för annars är det lätt hänt att annat kommer emellan.
Så var det nästan idag.
Eftersom jag redan på jobbet kände en viss motvilja mot att åka iväg för att träna på kvällen, hade jag för säkerhets skull avbokat min tid på Bruksis, för att hålla öppet för andra som tänkte träna. Efter middagen kändes det annorlunda och hundarnas förväntansfulla blick hjälpte till att packa väskan och åka iväg.
Planeringen var redan klar med:
1. Sitt
2. Hopp – apport
…för att åka iväg på träning utan en planering, är lika bortkastat som att försöka hålla en oplanerad lektion för elever.
Hundträning är förresten väldigt lika undervisning: båda måste vara planerade med en tydlig utvecklingsplan. Både hundar och elever måste ha möjlighet att forma uppgiften utifrån sin egen personlighet. Till slut måste både de fyrbenta och tvåbenta få sin insats utvärderade, eller bedömda.
Vem skall då bedöma det hunden eller eleven gjort?
Ja, om målet är noga utformat så kan vem som helst bedöma det. Jag kan bedöma elevernas uppgifter och jag kan också bedöma både Sampo och Loves prestationer, så alltså behöver vi inte starta på några prov för att veta hur vi ligger till. Därmed inte sagt att prov inte kan vara roligt; det är ju mycket en social tillställning.

För en tid sedan påminde jag eleverna om att ”skolan är ingen tävling!” och så är det med hundträning också.

Till kvällens träning.
Just nu tränar vi väldigt mycket Frivillighet i alla moment som finns på agendan. Det är en så speciell känsla att låta hunden själv komma på vad det är den skall göra; precis som när jag står vid en elev och väntar helt tyst, till eleven själv kommit på hur uppgiften skall göras. Det är så roligt att följa elevens ansiktsuttryck från fundering till klarhet och precis så är det med hundarna också.

Här visar Sampo Frivilligt Sättande.

Något annat: Jag har idag kontaktats angående en 8 mån jaktgolden hanhund som måste omplaceras pga separation i familjen. Har inte träffat hunden, men den kommer från välmeriterade linjer.
Först tänkte jag själv överta den, men det har jag inte möjlighet till. Finns det någon som är intresserad, så kontakta mig så vidarebefordrar jag intresset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s