Inspirerande hundträning

Jag kommer nu blogga mer om hundträning, eftersom det är det jag kan – och gillar, plus att det är många hundägare som söker inspiration till hundträning som är målinriktad och ”seriös”, men som inte vill bedömas på prov och tävling.
Nose-work är en ny hundsport som passar mycket bra för alla hundar. Det är dessutom en billig hundsport eftersom den inte kräver några dyra redskap. Dessutom kan man träna det var som helst: hemma i huset eller lägenheten, på gården eller på stan.

När jag börjar med en ny hundsport gör jag en träningsplanering, som ofta följer en färdig provmanual eftersom den har en naturlig utveckling i träningen.
Det första steget i Nose-work är ett Doftprov, vilket enkelt kan beskrivas som att hunden skall kunna leta upp den speciella doften (Eucalyptus, i det här fallet) och sedan markera att den hittat det.
Sampo markerar liggande, medan Love tassmarkerar. Båda två har valt markeringssätt helt själva, det viktiga är för båda: markeringen måste vara så stabil i både tid och sätt, så jag kan vara säker på att det verkligen är här doften finns.
Sampo skall ligga ner stabilt med hakan mot kartongen och Love skall ha ett riktigt tryck med tassen. Sampos markering är helt okey, medan Love har lite att jobba med.
I ett Doftprov är det 12 likadana pizzakartonger, där en av dem har en liten möbeltass indränkt med 1 droppe Eucalyptus.

Här kommer filmer från deras Doftprov, så nu börjar vi träna för första klass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s