Lagom

Just nu är livet precis lagom då det gäller arbete och ledighet. Jag jobbar måndag och tisdag med undervisning av 24 energifyllda 11-åringar. Jag undervisar bara i ett enda ämne: svenska, men eftersom det är helt nytt för mig, så är jag trött på tisdag eftermiddag då jag kommer hem. Eleverna är trevliga och arbetsvilliga, men alltid då och då måste jag påminna dem om att sitta på sina platser och vända intresset mot sitt eget arbete. Igår frågade en elev mig om en lärare får skrika åt eleverna. Jag svarade att det är inte så enkelt att svara på den frågan, eftersom även en tålmodig lärare kan tappa tålamodet och ryta: ”Nu sätter du dig på din plats!”
”Jo”, svarade eleven, ”det vet jag, men får en lärare skrika om man inte förstår..?”
Alltså inser även 11-åringar att en lärares tålamod kan prövas, men de reagerar om en lärare beter sig omotiverat.
Det är inte lätt att alltid vara tålmodig, förstående och lyssnande – men trots det gillar jag lärarjobbet och skulle utan tvekan utbilda mig igen till det om jag var ung.

IMG_5854
Onsdag är ledig dag och idag började den med skidåkning. Fortfarande kallt med – 20, men vi tog vår vanliga runda i väldigt lagom takt.
När vi kom hem, sågade jag ner en gran (på min egen tomt) som kaninerna fick. Egentligen är sälg eller tall, favoritträdet, men eftersom vi har så enormt mycket snö fick jag välja den lilla granen som hundarna trampat upp en stig till. Liisa skuttade som vanligt direkt fram för att undersöka vad jag hade med mig.

IMG_5868
Kaisa kommer alltid några skutt efter Liisa, men har blivit mycket mer modig sedan hösten då hon kom.

IMG_5877
Så här ser deras lilla hus ut. För det mesta är deras höhäck helt fylld med hö, så då får de ett litet varmt innerum mellan ytterväggen och höhäcken – och där tillbringar de sin mesta tid nu när det varit så kallt. Även om de hör att jag går in till deras grannar, hönsen, så kommer de inte fram. Först när de hör att jag öppnar deras grind, skuttar de fram.

IMG_5880
Katterna och jag för en stilla kamp om att gå ut på toa. De tycker jag borde skaffa en låda åt dem inomhus, medan jag menar att hela gården är en utmärkt kattlåda.
Än så länge är det jag som vunnit kampen.

IMG_5886
Nu har jag hela eftermiddagen fri, för broderi och att lyssna på ljudbok. Lyssnar just nu på ”Miraklet i Anderna”. Ett pass med Nose-Work träning skall vi hinna med, innan simningen ikväll.

Imorgon och fredag är det jobb igen; vilket jag ser fram emot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s