Vad äter du?

bmirange1
I Sverige har vi ju det så bra, så vi kan fundera på vad vi skall äta. Många människor på vår jord har fullt upp med att hitta något att äta och det bör vi ha i åtanke när vi funderar på vårt ätande.
Först lite kalla fakta:
Jag väger 62 kg vilket är ”normalvikt” enligt BMI. Det finns många tankar kring BMI, men det är ändå ett accepterat verktyg för att räkna ut sin vikt. Vikten säger nämligen mycket om hur vi mår, så det är en bra början att ställa sig på vågen. Viktigt också att komma ihåg att både undervikt och övervikt är hälsorisker. Övervikt kan vi kanske förstå, men det är lika påfrestande för kroppen att gå på svält.
Vill du räkna ut ditt BMI, så hittar du det här: www.bmiraknare.se

IMG_5070 (1)
Tomat, gurka och selleri med svartpeppar och olja

Vårt ätande styrs inte enbart av det vi skulle tro; nämligen att vi är hungriga, utan vi äter av så många fler orsaker. Vi kan äta för att vi får i oss delar som triggar i gång ett överätande och exempel på det är köpeskakor och godis. Det är många av oss som har jättesvårt med att bara ta en peppakaka, utan det blir lätt en hel hög med kakor.
Andra gånger äter vi för att vi är uttråkade och öppnar då kylskåpet för att kanske där finna något som skulle kunna ge lite mening till livet.
Lite andra orsaker kan det finnas hos dem som inte äter; alltså de som ser maten som en fiende som det gäller att bekämpa varje dag och stund.
Både överätning och svält måste därför mötas på flera sätt, men det vi alla kan göra var och en, är att ta ansvar för vårt eget ätande och vilka konsekvenser det ger för vårt mående.

Jag är nämligen helt övertygad om att maten har störst betydelse för hur vi mår och att vi då genom det kan påverka vårt mående.

”Ja, men hur äter du då själv..?”

IMG_5063Så här kan en middag se ut hos mig, eller egentligen är det en bild av ”huvudmålet”.
När jag jobbar äter jag på skolan av allt det som bjuds och tycker allt är så gott. Eller egentligen kanske jag inte gillar allt så där väldigt mycket, men jag skulle aldrig kalla mat för ”äckligt”, vilket man kan höra både vuxna och barn göra!
Jag är inte så intresserad av matlagning, utan ser maten mest som något som ger energi. Däremot är jag mycket noga med varifrån min mat kommer och också vad den innehåller. Jag köper enbart svensk kött, eftersom vi har så bra djurhållning både då det gäller själva skötseln och sedan slaktmetod. Fisken jag köper har simmat fritt och mejeriprodukterna är för det mesta ekologiska, eftersom kor på sådan gårdar har det lite bättre än andra gårdar.
Dagens huvudmål såg ut så här:
Lammgryta av kött från Kuttainen med tomat, crème fraice och mycket lök. Till det bröd istället för potatis eller ris, något som jag lärt mig av mina afganska vänner.
Sallad äter jag varje dag och har som riktmärke 3 olika grönsaker; idag tomat, gurka och selleri (som är inflammationshämmande) Svartpeppar och olivolja på.
Till detta dricker jag nypressad citron blandat med vatten.

IMG_5060Ungefär 3 frukter äter jag per dag, som här banan med kaffe. Fikabröd har jag väldigt sällan hemma, mest för att jag inte är en duktig bagerska, men också för att fikabröd lätt drar igång ett överätande.
(Jag har varit överviktig, så jag vet vad överätande kan leda till…)

IMG_4799Kvällsmålet består ofta av gröt; som här havregrynsgröt med hela blåbär som får koka med. Gröten toppas med frön och till detta kan jag äta en hårdmacka med ex. gravad fisk.

För mig är alltså maten och ätandet något som ger energi. Det finns inga ”måsten” eller ”förbud” då det gäller mat, utan jag äter allt när jag är bortbjuden. Jag kan också tycka det är jättegott med palmoljepepparkakor och kall mjölk, även om jag vet att det är inget jag skall äta varje dag.
Det viktigaste är att vi äter bra, då vi själva kan styra det. När vi är bortbjudna, tackar vi Ja till allt; eller iaf nästan allt.

Vill du ha hjälp med ditt ätande? Läs mer på sidan Kostråd. Jag är helt övertygad om att alla kan få ordning på sitt ätande, med det är ett jobb som oftast kräver hjälp och handledning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s