Rådjursbesök

Det är märkligt med rådjuren, hur de vet att jag fyllt på foder åt dem. I morse när jag och hundarna gick ut, såg jag färsk spillning vid deras tråg och förstod att de varit där. Klockan var då över nio, så vi hade passerat deras frukosttid med råge.
Jag fyllde tråget och gick in för att mata hundarna och katterna, för att strax efter se bocken och geten skynda sig på vägen för att ta sig in på gården.
Hur kunde de veta att nu var frukosten äntligen serverad? Jag har pratat med jägare om det och fått höra att rådjuren har mycket gott luktsinne, men här är det inte öppna fält där vittringen kan röra sig fritt, utan det är kullar och krokiga vägar.

IMG_4971Bocken framifrån där man tydligt ser fästena för hornen.

IMG_4976Här visar han stiligt upp sig i profil med öronen i avlyssningsposition.

IMG_4983Han kände vittringen från fåglarnas frökopp, men gjorde inget försök att få loss fröbitar. Kanske inte ister var hans ”cup of tea”?

IMG_4984Fröautomaten undersökte han också, men den var tom. Om den är fylld med solrosfrön kan den snabbt tömmas av ett rådjur.
(Jag ser nu att jag måste fylla på automaten…)

IMG_4999Här hör han något på byvägen, men så farligt kan det inte ha varit för de stannade kvar en stund.

IMG_5000Jag tänkte ofta att de rådjur som besöker min gård, måste vara modiga typer. Det är ganska trångt med få flyktvägar, för på ena sidan står kaninernas sommarhägn och på andra sidan står huset.
Och andra sidan vet de att det är ytterst få faror just på gården; ingen hund som jagar i alla fall.

Nu har rådjuren lämnat gården och vi måste ta tag i dagens sysslor: skidåkning med hundarna för nysnön gör att det är enda sättet att ta sig ut, skotta (!) och städa hönshuset. Vi hade tänkt träna Nose Work på Bruksis klockan ett, men vi hinner nog inte tills dess. Det får bli ett pass hemma i köket senare på kvällen och eftersom det är markering som är vår utmaning, kan det göras lika väl här hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s