Polarnatt

”Polarnatt”; visst låter det magiskt..?
Det är precis det vi har hos oss just nu och det pågår ända till början av januari, men det är inte alls så dramatiskt som en av mina BF elever trodde. Han kom söderifrån för att gå sista året på gymnasiet i Kiruna och den här dagen sade jag i klassrummet:
”Ja, nu försvinner solen..”
Kirunaeleverna reagerade inte över det jag sade, men han utbrast:
”Va.?! Försvinner solen.?!”
Jag förklarade för honom att det enda som händer är att vi inte ser den, men den finns ju förstås där bakom horisonten.

IMG_4697Mörkt har vi i alla fall. När man åker iväg till jobbet är det mörkt och när man sedan skall ut med hundarna, är det pannlampa som gäller. Ikväll tog jag inte skidorna, för tänkte bara ta en kort promenad, men det korta spåret var inte spårat så det var bara att fortsätta den långa slingan…

IMG_4701…till vi kunde pulsa upp på vägen, där det var mycket lättare att ta sig fram.

IMG_4711Efter drygt en timme var vi hemma på gården. Hos mig är utebelysningen sparsam; inga fasadbelysningar som förtar stämningen, eller ökar på energiförbrukningen. Det lilla ljuset till höger är ett adventsljus från fönstret in till hönsen. Hönsen har nämligen ett fönster in till förrådet och där lyser adventstaken upp vintermörkret för Svarte Petter och hans damer.

IMG_4713Bergaskolan har den här veckan besök av elever och lärare från Kiev i Ukraina och tre elever skulle bo hos mig. En natt sov de, innan en av tjejerna reagerade på katterna och de fick flytta in till stan till en annan familj.
Presenter hade de förstås med sig; bl.a. choklad som var förpackad i denna fina ask.

Imorgon är det Lucia på skolan och även om onsdag är min lediga dag, stiger jag upp vid sex för att få se resultatet av flera veckors luciaträning. Sedan är det bara drygt en vecka kvar innan vi alla får ta jullov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s