Enkelt liv

IMG_4090.jpgDet är många som nu börjar leta alternativa sätt att leva och då ett enklare sätt, än att jobba heltid och till det ha hela fritiden inbokad till olika aktiviteter.
Vissa kallar det för downshifting, andra för att vara ekonomiskt fri och det finns både bloggar, poddar och websidor som handlar om det.
Själv jobbar jag för att leva ett Enkelt liv med lite lönejobb som ger både pengar, stimulans och sociala kontakter – och sedan mycket fri tid; d.v.s. tid som inte alls är inbokat. Jag vill vara fri att kunna använda tiden till det som dyker upp, även om förstås vissa saker måste planeras in. Som igår när Najib och Mustafa skulle hit för att plugga och sedan äta; det måste förstås planeras in eftersom det är tre personer som skall samköras. Men att planera in återkommande aktiviter, det vill jag inte göra nå mer.
Att jobba lite som jag gör nu är perfekt, inte minst för att jag då uppskattar så mycket att ha en ledig dag som inte alls är inbokad.

Så hur kan en sådan dag se ut?
Efter frukost kunde jag sitta vid broderiet och även om det oftast är korta pass, så betyder det så mycket att få handarbeta. Det är också så roligt att jag kan sälja alla mina stjärnkuddar och har t.o.m. beställningar på kuddarna, men broderandet får inte bli ett jobb i första hand, utan det kreativa skapandet är viktigast. Därför får kunden alltid titta på den färdiga kudden och sedan besluta om det var det hon tänkt sig.

IMG_4102.jpgAtt vara ute med hundarna betyder väldigt mycket och då få gå ut i naturen där hundarna kan få vara lösa. Labradorer driver inte vilda djur, så oftast kan jag gå fritt och  bara lyssna och iakttaga. Det finns alltid massor att upptäcka när man lämnar gårdsplan, inte minst alla spår som nu syns i snön.

IMG_4103.jpgAtt mata fåglar är ett billigt nöje, om man har tid att titta på fåglarna. Idag fick vi besök av domherren som åt av de frusna rönnbären.

IMG_4112.jpgHönsen är inte ”enkla” om man tänker på att det skall vara billigt, för slår man ut kostnaden för hela hönshållningen på antalet ägg; så blir det dyra ägg.
Men hönsen har ett högt plusvärde för mig, både som individer och för att äggen smakar helt annat än de ägg som köps i butik.
Idag var det dags för veckorengöring och det är en tillfredsställelse att se tuppen med några av sina hönor, hoppa upp på pinnen och kanske tänka:
”Så rent och fint det blev…!”

IMG_4129.jpgKaninerna finns också bara p.g.a. deras plusvärde, vilket betyder att de kostar ganska mycket utan att ge några produkter igen. Jag har inget emot att slakta djur för mat, men tror jag skulle ha svårt att äta upp exempelvis Kaisa som direkt skuttar fram när jag kommer in till dem.

IMG_4124.jpgEtt av plusvärdena med kaninerna är att följa deras utveckling. Tänker på Liisa som var så försiktig tidigare och nu efter drygt två år, är så social. Hon är nästan som en hund som hoppar upp mot mig när jag kommer till hägnet och även om det är för att hon förväntar sig morotsbitar, så visar det också att hon har förtroende för mig.

Ja, så kan en dag se ut på Utsikten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s